2017 - Haziran

Haziran 2017  TÜRKİYE: "KUMID MAKALE - GÜVENLİK YÖNETİMİ DERGİSİ"
Özel güvenlik sektörünün sesi olan ve ayda bir yayınlanan GÜVENLİK YÖNETİMİ DERGİSİ’inde "UNESCO Kültür Mirasını Koruma El Kitapları-Müze Güvenliği" başlıklı makale yayınladı. (Sayfa 40-42)  Yazarlar: KUMID Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN, Saadet GÜNER, 
PDF belgeyi indirmek için tıklayınız. 
 

 
15 Haziran,Napoli-16,17 Haziran 2017 Capri /  İTALYA  "ULUSLARARASI ETKİNLİĞE KATILIM –“Le Vie dei Mercanti”  
Sivil Düşün AB Programı Desteği (*) ile 5814   
 
KUMID: 5814 Sayılı başvuru kapsamında Sivil Düşün AB Programı desteği ile –“Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu’na  katılım sağlayan KUMID Üyeleri  Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve Saadet GÜNER UNESCO- Kültür Mirasını Koruma El Kitapları ve Temel Prensipler (Cultural Heritage Protection Handbook and Core Principles”  başlıklı bildiride altı el kitabını özetlediler.  Ardından  Müze güvenliği, Müzelerde Afet Riski ve Dini Mirasların Güvenliği başlıklı el kitaplarını ayrıntıyla ve örneklerle açıkladılar. Katılımcılara UNESCO- Kültür Mirasını Koruma El Kitaplarını takdim ettiler.  
 
XV. Forum Katılımcıları: 25 ülkeden üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri  katıldı.  (Arnavutluk, Avusturalya, Benin, Belçika, Bosna-Hersek, Amerika Birleşik Devletleri, Şili, Çin, Küba, Mısır, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Ürdün, Kosova, Malta, Yeni Zelanda, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İspanya, Tunus, Türkiye-KUMID)
 
XV. Forum Konuları: Afetler (çatışmalar dahil), mimarlık, kültürel miras, tasarım, teknoloji, bilgi teknolojisi, modelleme, analizler,  iletişim, ekonomi, alan yönetimi, planlama, plansız kentleşme, kontrolsüz turizm gelişmesi..vb 
 
XV. Forum Bildirileri:  XV. Forum’a 30 ülkedeki 550 yazardan 300 özet gönderildi. 200 Özet Uluslararası Bağımsız Bilim Komitesince XV. Forum’da yayınlanmaya-sunuma uygun bulundu. KUMID katılımcılarının altını çizdiği bildiriler aşağıda not edilmiştir.
Bildiri özetleri için tıklayınız (İngilizce)
 
Japonya: Bilindiği üzere Kobe kentinde 1995 yılında yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem (Büyük Hanşin Depremi) sırasında ve sonrasında çıkan yangınlar ölü sayısını arttırmıştı. Bu afetten ders alan bilim adamları tarafından Kyomizu Dünya Mirasında benzer olası bir yangın afetinin azaltılması için planlanan  Çevresel Su Temin Sistemi ve alınan önlemler sunuldu. 
 
Sırbistan: 2004’de çıkan üç günlük silahlı çatışmada tahrip edilen Bayraklı camii,  7000 kitaplı kütüphane ve 30 kilise anlatıldı.
 
İtalya:
  • Afetlerde tahrip olan tarihi köprülerin rehabilitasyonu ve güçlendirilmesine yönelik mühendislik ve inşaat  çalışmaları,
  • kültür mirası konservasyonunda düşük maliyetli araştırma teknikleri;
  • depremde kültür varlıkları-tahribatı belgeleme metotları,
  • kentsel ve mimari risk yönetiminde yeni nesil dijital veritabanları


17.06.2017, Capri / İTALYA "TÜRKİYE’DEN BİLİMSEL YAYIN MUHABİRI SEÇİLMEK  - Abitare la Terra / Dwelling on Earth”   Hotel La Palma, Capri’de “Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu’nun Final oturumu düzenlendi. XV. Forum Başkanı Prof.Dr. Carmine GAMBARDELLA İtalya’da İngilizce-İtalyanca yayınlanan A Sınıfı Bilimsel Dergi "Abitare la Terra / Dwelling on Earth" için seçilen yeni ülkelerini ve muhabirlerini açıkladı.
Seçilen 5 ülke arasında Türkiye’den KUMID Üyeleri olarak bizim de yer aldığımızı büyük bir şaşkınlık ve onurla öğrendik. (KUMID üyeleri : Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve Saadet GÜNER). Yazılı tebliğlerimizi Prof. GAMBARDELLA’nın elinden diğer ülke temsilcileri (ABD, Çin, Japonya, Rusya) ile birlikte aldık.


18-19 Haziran2017, Pompei-Napoli, İtalya: TEKNİK GEZİ-KUMID;
Sivil Düşün AB Programı Desteği  (*) ile - 5814  
 Roma İmparatorluğu'na ait bir yerleşim birimi olan ve Napoli’ye oldukça konumda bulunan Pompei kentindeki Vezüv Yanardağı’nın   79 yılında iki günlük faaliyeti sonrası tüm şehrin üzerini kül ve lav kaplamıştı.
18 Haziran 2017’de Pompei Güvenlik Müdürü Dr. Adelberto BIOSETTİ’nin nazik davetiyle , meslektaşı Arkeolog Mattia BOUNDONNO ile KUMID Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve Saadet GÜNER bu önemli antik kenti ve Pompei müzesini gün boyu en ince ayrıntısına kadar gezdi ve antik kentin güvenlik önlemleri gözlemledi.

UNESCO Kültür Mirasını Koruma El Kitapları’nın yazarlarından biri olan  Dr. Biosetti ye teslim edilmek üzere KUMID’in Türkçeye kazandırdığı UNESCO Kültür Mirasını Koruma El Kitapları Mattia BOUNDONNO ‘na  verildi.  Pompei’de kamuya açık bölgelerinde çekilen fotoğraflar  sunulmaktadır.

Dr. Adelberto BIOSETTi ve Arkeolog Mattia BOUNDONNO  yönlendirmesiyle Pompei’yi daha iyi anlamak için koleksiyonlarının büyük bölümü Pompei buluntularından oluşan Napoli Ulusal Müzesi 19 Haziran 2017 tarihinde tüm gün gezildi. Sunular izlendi. Güvenlik önlemleri bilgileri gözlemlendi(*)“

(*)“Bu etkinliğe katılıp bildiri sunulması faaliyeti Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile  yürütülmüştür. Bu etkinliğin, bildirinin ve Bilimsel Dergi'nin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla “Kültürel Mirasın Dostları Derneği (KUMID) e aittir ve  AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.”

"Bu Web Sitesi Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır" 
"Bu Web Sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Kültürel Mirasın Dostları Derneği'ne (KUMID) aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır"