2016 - Ekim

31 Ekim 2016, Batman / TÜRKİYE: "GELECEK İÇİN GÜNÜ BELGELEMEK -  Asit Yağmuru”  Terör örgütü IŞİD’in hava saldırılarını engellemek için ateşe verdiği Irak’ın Musul Kentinin  güneyindeki kükürt tesisinden yayılan zehirli gazlarla yüklü bulutların Türkiye’ye ulaştığı açıklanarak, NASA’nın yayınladığı haritada kükürt yüklü bulutların etkileyeceği bölge gösterilmişti. Meteoroloji uzmanları da yağışların kükürtlü ve asit yüklü olduğu konusunda uyarı yaparak, bugün Güneydoğu Anadolu Bölgesinde başlayan sağanak yağışla birlikte asit yağmurunun da olabileceği belirtilmişti. Meteoroloji yayınladığı son hava durumunda Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari ile Bitlis, Siirt ve Batman’ın asit yağmuru riski altında bulunduğu açıklanmıştı. Sonunda beklenen yağmur bölgeye yağdı.

Asit yağmuru olduğu ileri sürülen bu yağmurların gelecekte kültür mirasımız üzerinde olumsuz etkileri olacağı öngörülmektedir. Bu nedenle gelecek için bugünden veri oluşturmak amacıyla Sayın Üyemiz Yrd. Doç. Dr.Mahmut AYDIN (Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi) Batman Müzesinde açık havada sergilenen eserlerin yağmur altında ayrıntılı fotoğraflarını çekerek arşivledi.  

"Bu Web Sitesi Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır" 
"Bu Web Sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Kültürel Mirasın Dostları Derneği'ne (KUMID) aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır"