İKLİM-AFETLER VE KUMID FAALİYETLERİ, 2010-13
2010-2013 : KUMID afetlerde kültürel mirasın korunması ve risk yönetimi konusunda Avrupa Birliği Projelerinde yer alan ilk Sivil Toplum Kuruluşudur. (2010-2013) Projeler aşağıda listelenmiştir. Ayrıntılı bilgilere ilgili linklerden ulaşablirsiniz.
1-DÜNYA MİRAS LİSTESİNE KAYITLI SAVAŞTAN UZAK ŞEHİRLER PROJESİ - “WFWHLC” (2010-2013)
KUMID İştirakçi Kuruluş:
LINK 1:
LINK 2:
2-MÜZELERDE BİLİMSEL TEKNİKLER VE RİSK YÖNETİMİ PROJESİ “STERM-MUSEE” (KASIM 2011-2012)
KUMID : Ortak Kuruluş
LINK:
3-KÜLTÜREL MİRAS SEKTÖRÜNDE DEĞİŞİM İÇİN BİR DENEYİM PROJESİ “exCHange” (Nisan 2011-12)
KUMID: Proje Sahibi:
LINK:
İKLİM-AFETLER VE KUMID FAALİYETLERİ, 2020-2024
2024
19 Aralık 2024 : İAÜ-AFAM-AFET ÇALIŞTAYI : “Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması” başlıklı AB Projemizin (2020) akademik ortağı olan İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM), 2025 yılında da devam edecek davetli uzmanlarla birlikte bir dizi araştırma çalıştayı düzenleyecektir.. Derneğimizin de destek verdiği "
Afetlere Karşı Bireysel Hazırlıkta Yerel Yönetimler ve STK'ların Rolleri " başlıklı ilk çalıştayda yaklaşık 200 paydaşın aralarında gerçekleştirdiği bilgi paylaşımında KUMID Başkanı Saadet GÜNER ve genç hukukçu üyesi Dilşad Firuze KAPLAN da katkı sundu.
23-25 Ekim 2024, İstanbul, 2. SOBİTÜRK Uluslararası Konferansı –AFET : Marmara Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin düzenlediği 2. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER VE TÜRK KÜLTÜRÜ SEMPOZYUMU-AFET etkinliğini Göztepe yerleşkesinde düzenledi.
Derneğimiz etkinliğe
“Afetlerde Kültürel Mirasın Korunmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü: KÜMİD Örneği” başlıklı bildiri sundu.
Yazarlar (KUMID Üyeleri) : 1-Doç. Dr. Banu UÇAR, İstanbul Üniversitesi, 2-Doç. Dr. Nilüfer KIZIK, Mimar Sinan Üniversitesi , 3-Saadet GÜNER, KUMID
Katılımcılarla bilgi alışverişi yapıldı ,KUMID yayınları tanıtıldı ve KUMID'in QR Kodllu broşürleri dağıtıldı.
15-17 Ekim 2024; İstanbul : 9. YOCOCU İstanbul 2024, Uluslararası Konferansı, İstanbul Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Konferans Sahibi:
Kültürel Mirası Korumada Gençlik Derneği (YOCOCU, Roma-İtalya)*, YOuth in COnservation of CUltural Heritage (YOCOCU)
Türkiye'den Proje Ortakları :
1. KUMID
2. Konservatör – Restoratörler Derneği (KRD)
10 Nisan 2024 Ankara , (*)
CRAFT Proje Web Sayfası ve İstanbul Miras Platformu Belgeseli Yayında …Belgeselde KUMID (FOCUH)’in küçük bir katkısı da yer aldı.
Web Sayfası:
Belgesel (Türkçe-İngilizce ):
Çalıştayın Proje ortakları ve destek kurumlardan (Durham Üniversitesi, ODTÜ, YTÜ , Trakya Üniversitesi ve AFAD ile İstanbul Belediyesi) emeği geçenlere teşekkürler
(*)"TÜRKİYE'DE KÜLTÜREL MİRAS İÇİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRME SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ (CRAFT)"
26 Şubat 2024, ODTÜ Ankara, ODTÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 26.ıncı "
TÜRKİYE’NİN AFET RİSK YÖNETİMİ YUVARLAK MASA TOPLANTISI" 26 Şubat 2024’te ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
KUMID etkinlikte “Afetlerde Kültürel Mirasın Korunması” konusundaki faaliyetlerini içeren “AFETLERDE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDA SİVİL TOPLUMUN ROLÜ: SON ON BEŞ YILDA TÜRKİYE'DE EDİNİLEN TECRÜBELER - KUMID ÖRNEĞİ " başlıklı DİJİTAL POSTER ile yer aldı ve soru-cevap bölümünde katkı sundu.
Yuvarlak Masa Toplantısına İstanbul’dan Başkan Saadet GÜNER, Ankara’dan KUMID üyeleri Sayın Prof. Dr. Ali Akın AKYOL (AHBVU) Sayın Dr. Koray KADAŞ (ODTÜ) katıldılar. Teşekkür ederiz.
Afetlerle ilgili faaliyet gösteren farklı disiplinlerden çok sayıda yönetici, uygulayıcı ve araştırmacının buluştuğu ve tartıştığı bir bilgi alışverişi platformu olarak tasarlanan bu etkinlikte edindiğimiz bilgileri gelecekteki projelerimizde kullanmak üzere veya yeni proje ortaklıkları oluşturmak amacıyla özenle not ettik.
Nazik ev sahipliği, verimli ve ufuk açan bu toplantı için ODTÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meltem Şenol BALABAN başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.
24 Şubat 2024 İstanbul, DİJİTAL KÜLTÜREL MİRAS AĞI; 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde yer alan müzeler, kütüphaneler, ören yerleri gibi kültür varlıkları hakkında VIKIPEDI ve VIKIVERİ (VikiData) i maddelerini genişletmek ve oluşturmak için 24.02.2024 tarihinde Kadıköy İstanbul’da bir etkinlik düzenledi.
KUMID’in de davet edildiği ve Başkan Saadet GÜNER’in katıldığı etkinlikte katılımcılar, WIKIPEDI, WIKIMEDIA-Türkiye, WIKIDATA , CREATIVE COMMONS –Türkiye’ye (CC) sözü edilen konuda içerik oluşturmak ve özellikle telif hakları.. vb. konusunda örnek girişler, uygulamalarla bilgilendirildiler.
07 Şubat 2024: İstanbul Anma Programı :
GEA ARAMA KURTARMA’nın düzenlediği “KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ ANMA PROGRAMI’na KUMID Başkanı Saadet Güner katıldı. (7.2.2024, Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi)
Bünyamin Sürmeli'nin moderatörlüğünde Prof.Dr.Şükrü ERSOY (YTU) Prof.Dr.Zeynep Gül ÜNAL (YTU) ve GEA Arama Kurtarma Ekibi Koordinatörü Umut DİNÇŞAHİN'in konuşmacı olarak yer aldığı anma programında 2023 depremi başta olmak üzere afetlerde yaşamlarını ve ekonomik, sosyal, kültürel varlıklarını kaybedenler anıldı ve olası İstanbul depremi konuşuldu.
Arama kurtarma ekiplerine, afete hazır olma konusunda uzmanlaşmış zengin insan kaynaklarımıza ve sevgili gönüllü gençlerimize minnettarız. BİZ BAŞARIRIZ
03 Şubat 2024, İstanbul , CRAFT Projesi Çalıştayı:
Birleşik Krallık Beşeri Bilimler Araştırma Kurulu (AHRC) fonu ile yürütülen "TÜRKİYE'DE KÜLTÜREL MİRAS İÇİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRME SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ (CRAFT)" Projesi’nin Çalıştayı’na Başkan Saadet GÜNER katıldı. (3.2.2024 YTU Mimarlık Fak. Oditoryum )
Çalıştayda Proje ortakları ve destek kurumlardan (Durham Üniversitesi, ODTÜ, YTÜ , Trakya Üniversitesi ve AFAD ile İstanbul Belediyesi , ) seçkin uzmanlarının sunumlarından bilgi ile beslendik ve fikir alışverişi yaptık. Kazanımlarımızı gelecekteki faaliyetlerimizde dikkate almak üzere özenle not aldık.
2023
15 Kasım 2023 / Viyana, Avusturya, BİLDİRİ SUNUMU: KUMID üyeleri Saadet GÜNER ve Doç. Prof. Dr. Mahmut AYDIN, Uluslararası ICOMOS.AT Kültürel Miras ve Yeni Teknolojiler 28 (CHNT28) Konferansı'na “Afete Dayanıklı Kültürel Miras için Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü: KUMID Örneği, Türkiye” konulu bildiriyi çevrimiçi olarak sundu.
Viyana Tarihi Rathaus Belediye Binası'nın muhteşem salonundaki sunum sırasında fotoğrafımızı çeken kongre konuşmacısı ve değerli akademisyen Prof. Dr. Alpaslan KUZUCUOĞLU'na teşekkür ederiz.
29 Ekim 2023 / İzmir, Kitap İmza Günü : KUMID olarak değerli üyemiz Prof. Dr. ÇİLER ÇİLİNGİROĞLU'nun son kitabı “ANTROPOSEN VE YENİ İNSAN” için İzmir Kitap Fuarı'nda düzenlenen İmza Günü'nde yanındaydık.
Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayınlanan kitapta yazar, okuyucuyu ani ekosistem değişimi ve bunun yarattığı insani kriz hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyor. Afet ve kriz üzerine çalışanlar için önemli bir yayın. Sayın hocamıza , değerli üyemize teşekkür ederiz.
Yeni İnsan Yayınevi :
LINK.
E-Mail: yeniinsanyayı
[email protected]
Anthropocene Araştırma Gurubu :
LINK:
14 Ekim 2023 /İstanbul , PANEL, İstanbul Barosu, Çevresel Kentsel Kalkınma Hukuk Komisyonu Çevre Hakları Kapsamında "KÜLTÜREL MİRAS NEDİR ve NEDEN KORUNMALIDIR" başlıklı Türkçe panel düzenledi. İstanbul Barosu Kültür Merkezi, Galata, İstanbul, Türkiye'de gerçekleştirilen panelin üçüncü oturumunda KUMID Başkanı Saadet GÜNER , RİSK ALTINDAKİ KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
NOT: 13 EKİM Uluslararası Afet Riskini Azaltma Günü Kutlu Olsun. UNDRR
08 Haziran 2023, 16:00 /İstanbul SEMİNER: (Çevrimiçi) MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ (MGSU), MİMARLIK FAKÜLTESİ, RESTORASYON BÖLÜMÜ, Koruma-Restorasyon Doktora Seminerleri-4, KOR 600 MSGSÜ, Fen Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Koruma ve Koruma Enstitüsü Restorasyon Programı. İstanbul
Başlık: “SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINA KATKISI: KÜLTÜREL MİRASİN DOSTLARI DERNEĞİ (KUMID) ÖRNEĞİ”
Katılımcılar: Öğrenciler ve Akademisyenler:
Konuşmacılar:
- SAADET GÜNER, Başkan, Kültürel Miras Dostları Derneği (KUMİD)
- Doç. Dr. M. NİLÜFER KİRAZ, KUMID Üyesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Restorasyon Yüksekokulu Onarım Bölüm Başkanı
Davet ve organizasyon için adı geçen Anabilim Dalı Başkanı ve Dr. Öğr. Gör. BURCU BÜKEN CANTİMUR'a teşekkür ederiz.
06 Haziran 2023, 18.00-20.00, İstanbul/ SEMİNER,(Çevrimiçi) T.C. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, (FSMVU) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı, Üniversitelerarası Dayanışma Akademisi Etkinliği, kapsamında KUMID Semineri
Konuşmacılar:
- Saadet GÜNER , KUMİD Başkanı ve Proje Koordinatörü
- EFTAL KİRAZ: İstanbul Koruma ve Restorasyon Merkezi Laboratuvarı Müdür Vekili, KUMID Üyesi ve Proje Araştırmacısı.
- Moderatör: Dr. Öğr. Gör. ZEYNEP TANRIVERDİ, FSMVU
Başlık: “MÜZELERDE AFET RİSKİNİ AZALTMA PROJESİ, 2020 & MÜZELERDE AFET RİSKİNİ AZALTMA KILAVUZU 2020,
LİNK:
Katılımcılar: Öğrenciler ve Akademisyenler
Nazik daveti ve organizasyonu için adı geçen Dekanlığa ve Dr. Öğr. Gör. Zeynep TANRIVERDİ'ye teşekkür ederiz.
30 Mayıs 2023, saat 14.00, İzmir/ SEMİNER,: KUMID tarafından
İzmir Konak Belediyesine bağlı müzelerin yetkililerine (*)ve müzelerin bulunduğu Alsancak mahalle muhtarlarına Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde. “MÜZELERDE AFET RİSKİ” konulu seminer verildi. Seminerde genel sunumun ardından müzelerin riskleri, afetlere hazırlık faaliyetleri ve önleyici koruma tedbirleri katılımcılarla interaktif olarak belirlendi. Seminerin ardından “Sertifikalar” ve KUMID yayınları katılımcılara takdim edildi.
Seminere nazik davetleri ve ev sahipliği için İzmir Konak Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Abdullah TUNALI ve Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Temsilcisi Serpil BİRSİN'e ve katkıları için KUMID üyelerine teşekkür ederiz.
(*) 1. İzmir Kadın Müzesi, 2. Maske Müzesi, 3. İzmir Karikatür Müzesi, 4. Radyo ve Demokrasi Müzesi, 5. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
MAKALEMİZ VE POSTERLERİMİZLE 7. HERITAGE İSTANBUL 2023 FUARINDAYIZ. İstanbul-Türkiye
3-5 Mayıs 2023 /İstanbul , MAKALE : 7. Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müze ve Kütüphanecilik Fuarı ve Konferansı'nın (3-5-Mayıs 2023) prestij dergisi
HERITAGE MAGAZİN’de KUMID'in makalesi diğer değerli yazarların makaleleriyle birlikte İngilizce - Türkçe olarak yayınlanmıştır.
Başlık: “AFETLERDE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) :KÜLTÜREL MİRASİN DOSTLARI DERNEĞİ ÖRNEĞİ” (KUMID) (Sayfa 75-79)
Heritage Magazini PDF formatında okuyabilirsiniz.
LİNK:, KUMID hakkında tanıtım özetini 192. sayfada bulabilirsiniz. Teşekkür ederiz.
3-5 Mayıs 2023/Istanbul , SERGİ: HERITAGE Istanbul 7. Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müze ve Kütüphanecilik Fuarı ve Konferansı'nda KUMID standında (F11) üyelerimizle, misafirlerimizle buluştuk ve özlemimizi giderdik. Standımızda kültürel mirasın afetlerde korunmasına yönelik proje ve faaliyetlerimizi tanıttık.
Nisan 2023 /İstanbul , MAKALE : AFETLERDE KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI: ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINDAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA YOLCULUK (( Protecting Cultural Heritage in Disasters: Journey From Student Communities To Civil Society Organizations) (Page 114-120)
Yazarlar:
- Doç.Dr. Ali Akın AKYOL . (KUMID Üyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi),
- Saadet GÜNER, KUMID Başkanı ,
DIGITAL YAYIN SPEKTRUM DERGİSİ : @ 2023, Tasarım Rehberleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Derneği ISSN: 2791-9463, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü katkılarıyla (Sayfa 114) -120) Sayı 09, Nisan 2023, PDF (Türkçe)
LİNK:
İçerik: Makalenin ilk bölümünde Sivil Toplum Kökenlerine giden yolun başlangıç noktası olarak tanımladığımız, Türkiye'deki üniversitelerde resmi olarak kurulan Öğrenci Toplulukları (SC) ve Öğrenci Kulüplerinin (SK) rolü ve önemi anlatılmaktadır. (STK'lar). Makalenin ikinci bölümünde bu ST ve SK'lerin afet öncesi, anı ve sonrasında insani ihtiyaçların sağlanmasına ve kültürel varlıkların korunmasına nasıl katkı sağlayacağına dair örnekler verilmektedir.
12 Mart 2023 /İstanbul, CANLI YAYIN : KRT TV “ŞEHİR & YAŞAM” PROGRAMI, KRT TV'de Mimar Osman GUDU'nun hazırlayıp sunduğu “ŞEHİR VE YAŞAM” programının canlı yayınına KUMİD Başkanı Saadet GÜNER ve KUMİD'in AB Proje Ortağı, İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ-AFAM) Koordinatörü Serhat YILMAZ ve çok değerli akademisyenler katıldı. Kou: TARİHİ KÜLTÜR MİRASI VE MÜZELERDE AFET RİSKİNİN AZALTILMASI,
KUMID'in AB Projesi çıktısı olan “MÜZELERDE AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI REHBERİ, 2020” programda geniş çapta tanıtıldı. Yayının YouTube
Linki:
12 Mart 202/İstanbul , Milliyet Gazetesi: KUMID'in Milliyet Gazetesi'nde yazdığı yazının bir bölümü Başkan Saadet GÜNER imzasıyla yayımlandı.
Milliyet Gazetesi, 12 Mart 2023 / Kültür Sanat Haberleri - Seray Şahinler, Bölüm Başlığı
“Dökülen moloz değil. Bu tarihtir”
09 Şubat 2023 / İstanbul, ÇEVİRİ-FARKINDALIK : T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Depremden Etkilenen İllerdeki Müzelerimiz ve Dünya Miras Alanlarımıza İlişkin Açıklaması" Türkçe olarak yayımlandı.
Öncelikle depremde hayatını kaybeden bakanlık personeline başsağlığı, yaralı bakanlık personeline acil şifalar diliyoruz.
Bu ilk açıklamada kültür varlıklarımızda geri dönülemez bir zararın olmadığını öğrenmek sevindirici bir haber.
Açıklama KUMID tarafından anında Türkçe'den İngilizce'ye çevrilerek sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşıldı.
Türkçe İngilizce
06 Şubat 2023, 04:17 TÜRKIYE'DE DEPREMLER: Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi merkezli, 11 ilimizi (*) etkileyen Suriyede de yıkıma neden olan yıkıcı depremler…
Hayatını kaybeden ve yaralanan insanlarımız var, yıkılan binalarımız var, sosyal, kültürel ve ekonomizi k kayıplarımız, Hatay gibi büyük oranda yıkılan tarihi kentlerimiz var … Acımız ve kayıplarımız büyük…
(*) Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ
2022
29 Ekim 2022 /Karaçi, Pakistan : BİLDİRİ SUNUMU (Çevrimiçi) Pakistan'da yaşanan yıkıcı sel felaketinin ardından (Ağustos 2022) Karaçi'de Sindh Mirasını Koruma Vakfı (EFT) tarafından "AFET YÖNETİMİ - KÜLTÜREL ANITLAR VE MİRAS" başlıklı uluslararası konferans düzenlendi (28-29 Ekim 2022,)
Türkiye'den Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak davet edilen KUMID üyeleri, Sayın Saadet GÜNER ve Sayın Doç. Dr. Mahmut AYDIN 29 Ekim 2022 tarihinde yaptıkları sunumun ilk bölümünde KUMID’in afet ve risk yönetimi konusunda proje ve faaliyetlerinden örnekler verdiler. İkinci bölümde afetlerde birden fazla ortakla diyalog ve dayanışma içinde çalışmanın önemini vurguladılar.
KUMID ve “İklim.Kültür.Barış.(C.C.P) Konulu Uluslararası Sanal Konferans 24-28 Ocak 2022, ICCROM
01 Aralık 2022 : ICCROM'un amiral gemisi programı ICCROM & First Aid and Resilience (FAR), “İklim.Kültür.Barış.(ÇKP)” konulu uluslararası sanal konferansın 24-28 Ocak 2022'de düzenleneceğini duyurdu.
Konferans, British Council Kültür Derneği Koruma Fonu (CPF) tarafından cömerçe desteklenmekte, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Dairesi (DCMS) ile ortaklaşa yürütülmekte ve tüm CPF hedef ülkelerinden katılım istemektedir.
17 Şubat 2022 : "EVET, Arkeolojik Miras ve Orman Yangınları-Kelenderis konusunda Türkiye'den paylaşacak bir hikayemiz var" başlığklı KUMID başvurusu l. İklim.Kültür.Barış (C.C.P )
Bilim Komitesi tarafından kabul edildi. Saadet GÜNER, Doç.Dr. KUMİD Üyesi ve Kelenderis Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Mahmut Aydın, Kelenderis'ten Mustafa ÜLKER ve KUMİD'den Deniz SERBEST'in yardımlarıyla KUMID’in Vak’a çalışması hazırlanıp sunuldu.
18 Şubat 2022: KUMID Üyeleri Saadet GÜNER ve Doç. Prof. Dr. Mahmut AYDIN, 28 Ocak 2022 tarihinde "Kültür, Miras ve İklimin Ön Planında" oturumunda "Kriz Zamanlarında Çoklu Aktörlerle Nasıl Çalışılır?" konulu 5 dakikalık söyleşiye davet edildi. / 10.00 -10.30 CET Roma saati
28 Şubat 2022,/ Roma,İtalya, SUNUM (Çevrimiçi) KUMID'in 5 dakikalık konuşması Saadet GÜNER tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
PDF
Video:
Link 1:
Video :
Link 2:
((KUMID Sunumu 32:36 ile 40:34 dakika arasındadır)
Maalesef Mahmut Aydın, aynı gün çok yakın akrabasının vefat etmesi nedeniyle sunuma katılamadı.
01 Nisan 2022 İklim.Kültür.Barış (C.C.P ) Öne Çıkanları, Konferans Raporu ve Özetler Kitabı artık mevcut! Konuyla ilgili zengin kaynakların hazinesidirler.
Özet Ktapçığı :
PDF
Konfreansın tüm vieolarını izleyebilirsiniz.
Link 1:,
Link 2:
Konferans Raporunu indirebilirsiniz.
Konferansı
sayılarla okuyabilirsiniz.
Konferansın
öne çıkanlarını izleyebilirsiniz.
Bu önemli etkinliğin seçkin katılımcılarının arasında KUMID üyelerinden Saadet Güner ve Doç.Mahmut AYDIN Prof. Dr. Mahmut Aydın da vardı. C.C.P nin İ bir parçası olmak onlar için ve KUMID için inanılmaz bir fırsat ve onurdu.
2021
29 Temmuz - 1 Ağustos 2021/ ÖRNEK VAKA-AKDENİZDEKİ ORMAN YANGINLARI Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'ndeki büyük ve ölümcül yangınlar ve Kelenderis Arkeolojik Kazı Alanında Önleyici Koruma ve Riske Hazırlık Tedbirleri ve Tahliye Dönemi (Aydıncık-Mersin, Türkiye)
NOT: Bu vaka çalışması KELENDERİS Antik Kenti Kazısı Başkanı Doç. Dr. Mahmut AYDIN'ın izniyle yayınlanmıştır. Mahut AYDIN hocamız Batman Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, KUMID Üyesi ve KUMID’in AB Projesi " MÜZELERDE AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI 2020 ve çıktısı " MÜZELERDE AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI REHBERİ 2020'nin Akademik Ortağıdır. Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden ve izin alınmadan yayınlanamaz.
DOKÜMANTASYON:
Fotoğraf-Video: Kazı Başkanı Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve
Kelenders’te Misafir Araştırmacı Doç. Dr. Sultan KARAOĞLU (Kocaeli Üniversitesi)
HAZIRLAYAN : Deniz SERBEST, Arkeolog, KUMID Gönüllü Çalışanı
Doç. Mahmut AYDIN, " MÜZELERDE AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI PROJESİ 2020 " ve çıktısına katkı sağlayacağı düşüncesiyle bu vaka çalışmasının KUMID web sitesinde yayınlanmasına izin vermiştir (26.08.2021) KUMID kendisine sonsuz teşekkürlerini sunar.
Proje ve çıktısı hakkında daha fazla bilgi için lütfen bağlantıya
tıklayın.
15-30 Haziran 2021 /Aydıncık Mersin, Kelenderis Antik Kenti Arkeolojik Kazı Alanı : Arkeolojik kazı başlamadan önce olası yangın tehlikelerine karşı çevre ve kuru ot temizliği yapıldı
1.
29 Temmuz 2021-06:00 /Aydıncık, Mersin : Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde başlayan büyük ve ölümcül orman yangınlarının, sabah saat 06:00'da Kelenderis Atik Kenti Kazı Alanın yer aldığı Mersin ilinin Aydıncık ilçesine ulaştığı görüldü.
2.
29 Temmuz 2021: 06:00 - 07:00 /Aydıncık, Mersin : Kazı Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB), Klenderis kazısının uzman kadrosu ve diğer akademisyenlerin katılımıyla beyin fırtınası yapıldı Prof. Dr. Yaşar Selçuk ŞENER (Ankara HBÜ, KUMİD Üyesi) gibi isimlerle ortaklaşa önlem alınmasına karar verildi. KELENDERİS ekibi kazı başkanı gözetiminde uygulamaya başladı.
3.
29 Temmuz 2021: 07:00 - 09:00 /Aydıncık, Mersin : Dünyadaki nadir örneklerden biri olan Kelenderis Limanı Mozaiği (13X3m), mozaiğin ahşap çatı ile korunması ve çevresinde ağaçlar olması nedeniyle nedeniyle yangına karşı en riskli eser olarak belirlendi
Değerli mozaiklerin yangın ve yangın etkilerinden korunması ve önleyici muhafazası için;
- Liman Mozaiği'ne en kısa yoldan ulaşabilmek için alanın etrafındaki güvenlik çitleri kesilerek yol açıldı. (Lütfen KUMID Youtube Videosuna tıklayın)
- Mozaiklerin üzerine jeotekstil döşendi. (Lütfen KUMID Youtube Videosuna tıklayın)
- Kazı alanından taşınan elenmiş toprak, 30 cm kalınlığında geotekstil üzerine serildi. (Lütfen KUMID Youtube Videosuna tıklayın)
SONUÇLAR:
- Mozaikler bu yöntemle geçici koruma altına alınarak orman yangınlarının dumanı ve aşırı sıcaklığının içindeki zehirli gazlar, minik parçacıklar, vb.nin mozaiklerin bütünlüğünü, desenlerini ve renklerini bozması önlenmiştir.
- Rüzgar, alev vb. etkenlerle taşınabilen tohumların mozaiklerin arasına girerek bitkiye dönüşmesi ve mozaiklerin bütünlüğünü, desenlerini ve renklerini bozması engellenmiştir.
- Afet riski hazırlıklarını bilen kazı başkanı ve onun koordine ettiği kazı ekibi, tüm bu hazırlıkları toplamda yaklaşık 2 saatte gerçekleştirdi.
SON BAKIŞ: “Arazi Görevi” tamamlandı. Ama oradan nasıl ayrılacaklar?
4.
29 Temmuz 2021: 09.00 – 10.00 /Aydıncık, Mersin :Kelenderis çevresindeki orman yangınlarının yoğun dumanı ve sıcaklığı, başta nefes almak olmak üzere insan sağlığını olmumsuz etkileyecek kadar tehlikeli hale gelmişti.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) gibi resmi kurumlar ve bölgedeki müze müdürleriyle yapılan görüşmelerin ardından KTB’in onayyla kazı başkanı, KELENDERİS'in boşaltılması talimatını verdi.
Bu kez kazı evi ve misafirhanede tahliye hazırlıkları başladı.
- Arşiv belgeleri, önemli belgeler, bilgisayarlar, ekipmanlar, temel kişisel eşyalar ..vb. toplanıp arabalara yüklendi.
- Temel koruyucu koruma tedbirleri alındı. Örneğin mutfakta yemek pişirmek için kullanılan propan tüpleri güvenli bölgeye boşaltıldı.
Afet riski hazırlığını bilen kazı başkanı ve onun koordine ettiği kazı ekibi, tüm bu hazırlıkları toplamda yaklaşık 1 saatte gerçekleştir
5.
29 Temmuz 2021: 10:00 / Mersin : UZUNCABURÇA TAHLIYE ve DAYANIŞMA Orman yangını ana yolu kapladı. Misafir öğretim üyesi Doç. Sultan KARAOĞLU’nun (Kocaeli Üniversitesi), karavanı ve KELENDERİS kazı başkanının özel aracıyla 18 kişilik kazı ekibi malzeme ekipmanları ile birlikte Kelenderis'ten güvenli bölgeye doğru yola çıktı.
Yangının içinden çok zorlu ve tehlikeli bir yolculuk başladı. (Lütfen
KUMID Youtube Video 1'e tıklayınız)
Kelenderis ekibi iki saat sonra Uzuncaburç (DIOCAESAREA) arkeolojik kazı alanına ulaştı ve 2 gün orada kaldı. (Lütfen
KUMID Youtube Video 2'ye tıklayın)
Afet riski hazırlığını bilen kazı başkanı ve onun koordine ettiği kazı ekibi, tüm bu hazırlıkları toplamda yaklaşık 1 saatte gerçekleştirdi.
.6.
30 Temmuz 2021 02:00 /İstanbul-Karaçi , SUNUM : Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Pakistan Ulusal Komitesi ve KUMID’in ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Müzeler Sanal Konferansı 2021 (IVCoM 2021)" son oturumu düzenlendi. KUMID'in ev sahipliği yaptığı “Afete Dayanıklı Müzeler” başlıklı bu son oturumunda KUMID’in faaliyetleri ve bu etkinlikler özetlenerek sunuldu.
Oturum hakkında daha fazla bilgi için lütfen
bağlantıya tıklayın
KUMID
Youtube Video 1
KUMID
Youtube Video 2:
7.
31 Temmuz 2021:10:00 /Mersin SOLIPOMPEIPOLIS'E IKINCI KEZ TAHLIYE : Bölgedeki kazı başkanları Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştü. (MoCT). Büyük yangın, tepedeki Uzuncaburiç (DIOCAESAREA) ören yerini ve çevresindeki tamamen ormanlık alanı tehdit etmeye başladı. Bakanlığın talimatıyla bölgedeki tüm kazı alanlarının boşaltılmasına karar verildi. Uzuncaburç ve Kelenderis kazı ekibi ikinci kez yeniden Solipompeipolis (Mezitli; Mersin) arkeolojik kentine tahliye edilerek 2 gün burada kaldı.
8.
01-02 Ağutos 2021 10:00 /Aydıncık, Mersin KAZI ALANLARINA GERI DÖNÜŞ Aydıncık ilçesine giderek orman yangınının kontrol altına alınıp alınmadığını kontrol eden Kazı Başkanı Doç. Dr. Mahmut AYDIN, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bilgi verdi. MoCT de bölgedeki incelemelerinin ardından tehlikenin ortadan kalktığını söyledi. Söz konusu genel müdürlük, bölgede tahliye edilen tüm kazı ekiplerinin çalışma alanlarına dönmesine izin verdi.
Kelenderis Kazı Ekibi 02.08.2021 tarihinde kazı alanına geri döndü.
9.
4-10 Ekim 2021 /İstanbul E.C.C.O Avrupa Koruma-Restorasyon Günleri 2021: Afetlerle ilgili Türkçe ve İngilizce posteri paylaşarak kutladık.
İngilizce Poster Türkçe Poster
TEŞEKKÜR: Bu zor dönemde bize katkıda bulunan, yol gösteren ve destek veren kurumlarımıza (KTB, müzeler... vb.), müdürlerimize, akademisyenlerimize, uzmanlara, bölgedeki kazı başkanlarına, kazı ekiplerine KUMID gibi sivil toplum kuruluşlarına , KELENDERİS Ekibine ve gönüllülerimize vb. teşekkür ederiz.
Doç. Dr. Dr. Mahmut AYDIN,
KELENDERİS Antik Kenti Kazısı Başkanı. Batman Üniversitesi ve KUMID Üyesi Aralık 2021
2020
Nisan-Ekim 2020 / İstanbul : ÇEVRİMİÇİ ÇALIŞMALAR (COVID19) .... "KORONAVİRÜS (COVID 19) ile mücadele" kapsamında "vde Kal" günlerinde KUMID'in değerli üyeleri ve misafirlerinin gönüllü katılımıyla düzenlenen Online Seminerlerde afetlere karşı önleyici koruma hazırlık vb. konular da yer aldı. " Detaylı bilgi ve videolar için linkleri ziyaret edebilirsiniz.
Bağlantı 1,
Bağlantı 2,
30 Ekim 2020 /İzmir TÜRKIYE'DE DEPREM & TSUNAMI: 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen Ege Denizi merkezli deprem sırasında İzmr Merkez ilçelerinde yıkıma neden oldu. Depremin hemen ardından İzmir’in kıyı ilçesi uSeferihisar - Sığacık'ta meydana gelen küçük çaplı tsunami meydana geldi.
Sığacık’ta Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Doanma Komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yılları arasında inşaa edilen Tarihi Sığacık Kalesinde ve Kaleiçi Evlerinde deprem ve tsunamiden olumsuz etkilendi.
Tsunami sırasında yaşlı bir kadın boğularak hayatını kaybetti. Ölümü Türkiye'deki tsunamiden kaynaklanan ve bu tür felaket nedeniyle yaşanan ilk ölüm olarak kayıtlara geçti.
Bu gerçek bize, ülkemizdeki afetler arasında tsunamiyi de dikkate almamız gerektiğini göstermektedir.
DOKÜMANTASYON:
KUMID üyesi Aytaç GÜNER, tsunami öncesi Ebb Tide'ı 3 fotoğraf çekerek belgeledi ve bunların KUMID çalışmalarında da kullanılmasına izin verdi.
KUMID Üyesi Doç.Dr. Ali Kazım ÖZ (Dokuz Eylül Üniversitesi , İzmir) Tarihi Sığacık Kalesi hakkında kaynakları derledi(
KUMID Üyesi Mehmet UĞUR (Arkeolog, Seferihisar Belediyesi Personeli), deprem ve tsunaminin hemen ardından Sığacık'ta yaşanan durumu video ve fotoğraflarla belgeledi. KUMID'in çalışmalarında kullanılmasına izin verdi.
VİDEOLAR :
Video 1:,
Video 2:,
Video 3:,
Video 4:,
Video 5:
Tsunami öncesi suların çekilmesi /Fotoğraf
© Aytaç GÜNER
Sığacık tarihi kalesi ve kale içi evlerinde tahribat / Fotoğraflar © Mehmet UĞUR ve Aytaç GÜNER
14 Kasım 2020/İzmir, ICOMOS-ICORP Türkiye Seferihisar'da: Prof. Dr. Zeynep Gül ÜNAL Başkanlığındaki ICOMOS-ICORP Türkiye ekibi, deprem ve tsunami sonrası tarihi Sığacık Kalesi ve Kaleiçi Evleri'nin yıkılmasını izlemek üzere İzmir Seferihisar'a geldi.
Ekip, izleme ziyaretlerine eşlik etmek üzere KUMID üyelerini İzmir'e davet etti. Bilgi ve belge paylaşıldı. Bu davet ve katılım KUMID'in afet çalışmalarına büyük katkı sağladı.
KUMID Ziyarete katılan üyeler: Saadet GÜNER, Doç. Dr. Ali Kazım ÖZ, Mehmet UĞUR, Aytaç GÜNER , Deniz SERBEST(KUMID Gönüllü Çalışanı)
12 Aralık 2020, İstanbul-SUNUM "
Uluslararası Müzeler Sanal Konferansı 2020 (IVCoM 2020)" "Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması Projesi" ve çıktısı "Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması Rehberi", 2020" IVCoM 2020’nin son oturumda sunuldu.
KUMID'in ev sahipliği yaptığı "Uluslararası Müzeler Sanal Konferansı 2020 (IVCoM 2020)"ve oturum hakkında bilgi almak için lütfen
bağlantıya tıklayın.
18 Aralık 2020 /İzmir : SHELTER Projesi (Horizon 2020-AB)"Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması" ve bunun çıktısı "Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması Rehberi" 2020 SHELTER Projesi (Horizon 2020-AB) Sanal Açık Lab. Bilgi Alışverişi Çevrimiçi toplantısında sunuldu.
Proje Web sayfası
SHELTER için 9 ülkeden 23 ortak, Avrupa'daki çeşitli vaka çalışmaları için mirasın korunması, klimatoloji ve iklim değişikliğine ilişkin çözümlerin uygulanması amacıyla bir araya geldi. Seferihisar Belediyesinin ortak olduğu Projede özellikle Sığacık kale surlarının yapısal güvenliğinin artırılması ve yeniden inşa tekniklerine yönelik bir yol haritası hazırlanması hedefleniyor. Daha fazla bilgi için
Proje Web Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
19 Aralık 2020 / İstanbul. AB Projemizin Kapanış Töreni (Çevrimiçi) Avrupa Birliği "Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması Projesi" Projesi ve çıktısı "Müzelerde Afet Riskinin Azaltılması Rehberi", 2020 " SANAL KAPANIŞ TÖRENİ 19 Aralık 2020 Cumartesi günü 17:30-19:00 (ZOOM)'da gerçekleştirildi.
Proje hakkında bilgi almak ve çıktılarına ulaşmak lütfen aşağıdaki bağlantılara tıklayınız:
.
Video
Türkçe: Çıktı
İngilizce Çıktı (Resmi Olmayan Tercüme)