Sivil Düşün AB Programi
Hak Temelli Faaliyet Destekleri :
HAREKETLİLİK – AĞ OLUŞTURMA   2017 ( ÜRDÜN ) 


20 Şubat 2017, İstanbul-Ankara, SİVİL DÜŞÜN AB PROGRAMINA BAŞVURU. Aşağıdaki etkinliklere KUMID üyelerinin katılıp bildiri sunmaları ve ağ oluşturmaları için mali destek arandı bulunamadı. 
 1-VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı – STAC8’e, Amman-ÜRDÜN , 21-25 Mayıs 2017 (5813) 
2-“Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu , Napoli 15-Kapri, 16,17 Haziran 2017 , İTALYA (5814) 

Sonunda STK’ların ve Aktivistlerin HAK TEMELLİ FAALİYETLERİ’ni destekleyen Sivil Düşün AB Programı - Hareketlilik ve Ağ Oluşturma Desteği’ne KUMID adına 20 Şubat 2017 de başvuru yapıldı. 5813 ve 5814 sayılı başvuru numarası alındı.

11 Nisan 2017, Ankara , AB SİVİL DÜŞÜN PROGRAMI - HAREKETLİLİK ve AĞ OLUŞTURMA  DESTEĞİ ve KUMID :  Müzakere ve yazışmalardan sonra KUMID’in 5813 ve 5814  sayılı başvuruları Sivil Düşün AB Programı tarafından ilk kez HAK TEMELLİ FAALİYET olarak kabul edildi ve destek verildi.

Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınızHak Temelli Faaliyet : Kültür -Kültürel Miras .



KUMID Üyeleri Saadet GÜNER ve Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN’nın aşağıdaki etkinliklere katılıp bildiri sunması ve ağ oluşturmaları için gereken harcamaları (konaklama-kahvaltı,  seyahat ve yerel seyahat harcamaları ) Sivil Düşün AB Programı tarafından karşılanacak. 

1-VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı – STAC8’e, Amman-ÜRDÜN , 21-25 Mayıs 2017 ,
Sivil Düşün AB Programı” / Başvuru NO ve Başlığı: 5813 - STK’lar Arkeoloji ve Koruma’ da Bilim ve Teknolojiyi Buluşturuyor, (Ürdün,Mayıs 2017) ”
2-“Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu , Napoli 15-Kapri, 16,17 Haziran 2017 , İTALYA  ve 18-19 Haziran 2017, Pompei,  Bilimsel Gezi:
Sivil Düşün AB Programı / Başvuru NO ve Başlığı : 5814 - Afetlerde Dünya Mirasını Korumak için Buluşuyoruz, (İtalya, Haziran 2017)

KUMID’in Başvurusu ve Sivil Düşün AB Programının onayı ile kültür mirasını koruma ile ilgili faaliyetler  ilk kez HAK TEMELLİ faaliyet olarak değerlendirilmiş olup bu alanda çalışan STK ve aktivistlere önemli bir destek  kapısı  açılmıştır. Kültür mirasını koruma konusunda faaliyet gösteren STK’lar ve aktivistlere Sivil Düşün’nün web sayfasını incelemesi ve verilen desteklere uygun başvurularını yapmaları önemle tavsiye edilmektedir.
Sivil Düşün AB Programı: 




21-25 Mayıs 2017, Amman -ÜRDÜN (*)  "STAC 8 - VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı" Sivil Düşün AB Programı Desteği ile - 5813
VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı –STAC8 (Eighth International Conference on Science and Technology in Archaelogy and Conservation-STAC8)   i gerçekleştirmek için üç sivil toplum kuruluşu (STK)
  1. Kültürel  Teknolojiler (Cultural Technologies-CULTEC), Amman Ürdün,
  2. Silahlı Çatışmalarda Kültür Mirasının Korunması için Dünya Birliği (World Association for the Protection of the Cultural Heritage in Times of Armed Conflict-WATCH) Roma, İtalya
  3. Kültürel Mirasın Dostları Derneği-KUMID (Friends of Cultural Heritage-FOCUH) İstanbul,Türkiye  
bilimsel ve organizasyon güçlerini birleştirdiler.
  1. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü-UNESCO
  2. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi –ICCROM
  3. UNESCO Unite4Heritage
Himayelerinde
  1. Ürdün Turizm ve Eski Eser Bakanlığı ve Eski Eserler Bölümü
  2. Amman Büyükşehir Belediyesi
  3. Foundation El Legado Andalusi, İspanya
  4. Avrupa Komisyonu ARCHMET-Erasmus Mundus Master
desteği ile 21-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında Amman, ÜRDÜN’de STAC8 düzenlendi. 

Program: Konferans Programında genel olarak barış döneminde, afetler –silahlı çatışmalar öncesinde, esnasında ve sonrasında kültür mirasının korunmasında kullanılan bilim ve teknolojiler ve risk yönetimi çalışmalarına odaklanıldı.

Katılımcılar: Konferansa 12 ülkeden üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, uluslararası-hükümetler arası kuruluşların temsilcileri katıldı. (İtalya, Ürdün, Türkiye-KUMID, Cezayir, Lübnan, Avusturya, Fransa, İrlanda, İspanya, Portekiz, Gürcistan, Hindistan)

Sunumlar: Sunumlar Konferansın ilk iki günde tamamlandı. (21-22 Mayıs 2017)

5813 Sayılı başvuru kapsamında AB Sivil Düşün Programı desteği ile katılım sağlayan KUMID Üyeleri  Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve Saadet GÜNER’in  sunumları:
  1. “UNESCO  Kültür Mirasını Koruma El Kitapları: Önleyici Koruma ve Risk Yönetiminde Temel Prensipler”
  2. “Uluslararası Mevzuatlar ve Kültürel Mirasını Koruma”
KUMID Üyesi  Yrd. Doç.Dr. Mahmut AYDIN ,  Kültürel Miras Yönetimi - Belgeleme" başlıklı oturumda oturum başkanlığını üstlendi. (21.05.2017 /16.00-17.30)


23 Mayıs 2017, Amman / ÜRDÜN - STAC8 :  Ertesi gün düzenlenecek  çalıştaylarda tartışmak üzere UM-RASAS, MADABA, NEBO DAĞI’da inceleme gezisi yapıldı. Alanlarda insani ve doğal tehditlerin yarattığı etkiler ya da iyi uygulama örnekleri tartışmak üzere gözlemlendi, not edildi ve fotoğraflandı.


24 Mayıs 2017 Amman / ÜRDÜN - STAC8 - Çalıştay: UM-RASAS, MADABA, NEBO DAĞI inceleme gezisinde not edilen sorunlar, çözüm önerileri ve iyi uygulama örnekleri tartışıldı.
STAC8 “B2B ve Konuşmacıların Sunumu” başlıklı oturumlarda katılımcılar kısaca kurumlarını tanıttılar,  proje perspektiflerini anlattılar ve işbirliği-proje ortaklığı araştırdılar. 


Amman / ÜRDÜN - STAC8 :“Gelecek’teki Çalışmalar ve Araştırma Köşesi” başlıklı oturumda Ürdün’lü öğrenciler akademisyenlerle buluştu ve gelecekteki yüksek lisans ve doktora eğitimleri için görüş alışverişinde bulundu.


25 Mayıs 2017, Amman / ÜRDÜN: "STAC 8 - Sonuç Bildirgesi"  UNESCO Genel Direktör Yardımcısı  Francesco .BANDARIN ve Ürdün Turizm ve Eski Eser Bakanının kısa süreli teşriflerinde ve  çok değerli temel açıklamaları ışığında,  ICCROM Genel Direktörü Stefano de CARO,  E.C.C.O Başkanı Susan CORR, WATCH Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Talal AKASHEH  ve Genel Sekreteri Claudio CIMINO'nun yanı sıra tüm katılımcıların değerli katkılarıyla  “STAG 8 - Sonuç Bildirgesi "hazırlandı ve yayınlandı. KUMID tarafından Türkçe'ye tercüme edildi.
STAC 8- Türkçe Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.
Konferansın web sayfası için tıklayınız.



(*)“Bu etkinliğe katılıp bildiri sunulması faaliyeti Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. Bu etkinliğin ve bildirinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla “Kültürel Mirasın Dostları Derneği (KUMID) e aittir ve ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.”

"Bu Web Sitesi Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır" 
"Bu Web Sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Kültürel Mirasın Dostları Derneği'ne (KUMID) aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır"