SİVİL DÜŞÜN AB PROGRAMI - HAK TEMELLİ FAALİYET DESTEKLERİ / HAREKETLİLİK VE AĞ OLUŞTURMA DESTEĞİ - 2017 (İTALYA)
PROJE ÖZETİ:
20 Şubat 2017, İstanbul-Ankara, SİVİL DÜŞÜN AB PROGRAMINA BAŞVURU. Aşağıdaki etkinliklere KUMID üyelerinin katılıp bildiri sunmaları ve ağ oluşturmaları için mali destek arandı bulunamadı.
1-VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı – STAC8’e, Amman-ÜRDÜN , 21-25 Mayıs 2017 (5813)
2-“Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu , Napoli 15-Kapri, 16,17 Haziran 2017 , İTALYA (5814)
Sonunda STK’ların ve Aktivistlerin HAK TEMELLİ FAALİYETLERİ’ni destekleyen Sivil Düşün AB Programı - Hareketlilik ve Ağ Oluşturma Desteği’ne KUMID adına 20 Şubat 2017 de başvuru yapıldı. 5813 ve 5814 sayılı başvuru numarası alındı.
11 Nisan 2017, Ankara , AB SİVİL DÜŞÜN PROGRAMI - HAREKETLİLİK ve AĞ OLUŞTURMA : DESTEĞİ ve KUMID: Müzakere ve yazışmalardan sonra KUMID’in 5813 ve 5814 sayılı başvuruları Sivil Düşün AB Programı tarafından
ilk kez HAK TEMELLİ FAALİYET olarak kabul edildi ve destek verildi.
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız. Hak Temelli Faaliyet : Kültür - Kültürel Miras .
KUMID Üyeleri Saadet GÜNER ve Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN’nın aşağıdaki etkinliklere katılıp bildiri sunması ve ağ oluşturmaları için gereken harcamaları (konaklama-kahvaltı, seyahat ve yerel seyahat harcamaları ) Sivil Düşün AB Programı tarafından karşılanacak.
1-VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı – STAC8’e, Amman-ÜRDÜN , 21-25 Mayıs 2017 ,
“Sivil Düşün AB Programı” / Başvuru NO ve Başlığı: 5813 - "
STK’lar Arkeoloji ve Koruma’ da Bilim ve Teknolojiyi Buluşturuyor, (Ürdün,Mayıs 2017) ”
2-“Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu , Napoli 15-Kapri, 16,17 Haziran 2017 , İTALYA ve 18-19 Haziran 2017, Pompei, Bilimsel Gezi:
Sivil Düşün AB Programı / Başvuru NO ve Başlığı: 5814 -
Başvuru Başlığı: Afetlerde Dünya Mirasını Korumak için Buluşuyoruz, (İtalya, Haziran 2017)
KUMID’in Başvurusu ve Sivil Düşün AB Programının onayı ile kültür mirasını koruma ile ilgili faaliyetler
ilk kez HAK TEMELLİ faaliyet olarak değerlendirilmiş olup bu alanda çalışan STK ve aktivistlere önemli bir destek kapısı açılmıştır. Kültür mirasını koruma konusunda faaliyet gösteren STK’lar ve aktivistlere Sivil Düşün’nün web sayfasını incelemesi ve verilen desteklere uygun başvurularını yapmaları önemle tavsiye edilmektedir.
Sivil Düşün için tıklayınız.
15 Haziran,Napoli-16,17 Haziran 2017 Capri / ITALYA, “Le Vie dei Mercanti” Dünya Mirası ve Afet Çalışmaları XV. Uluslararası Formu
Sivil Düşün AB Programı Desteği ile -5814 (*)
KUMID Faaliyetleri: 5814 Sayılı başvuru kapsamında Sivil Düşün AB Programı desteği ile
–“Le Vie dei Mercanti” DÜNYA MİRASI ve AFET Çalışmaları XV. Uluslararası Formu’na katılım sağlayan KUMID Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve Saadet GÜNER UNESCO- Kültür Mirasını Koruma El Kitapları ve Temel Prensipler (Cultural Heritage Protection Handbook and Core Principles” başlıklı bildiride altı el kitabını özetlediler. Ardından Müze güvenliği, Müzelerde Afet Riski ve Dini Mirasların Güvenliği başlıklı el kitaplarını ayrıntıyla ve örneklerle açıkladılar.
Katılımcılara UNESCO- Kültür Mirasını Koruma El Kitaplarını takdim ettiler.
XV. Forum Katılımcıları: 25 ülkeden üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. (Arnavutluk, Avusturalya, Benin, Belçika, Bosna-Hersek, Amerika Birleşik Devletleri, Şili, Çin, Küba, Mısır, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Ürdün, Kosova, Malta, Yeni Zelanda, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İspanya, Tunus, Türkiye-KUMID)
XV. Forum Konuları: Afetler (çatışmalar dahil), mimarlık, kültürel miras, tasarım, teknoloji, bilgi teknolojisi, modelleme, analizler, iletişim, ekonomi, alan yönetimi, planlama, plansız kentleşme, kontrolsüz turizm gelişmesi..vb
XV. Forum Bildirileri: XV. Forum’a 30 ülkedeki 550 yazardan 300 özet gönderildi. 200 Özet Uluslararası Bağımsız Bilim Komitesince XV. Forum’da yayınlanmaya-sunuma uygun bulundu.
KUMID katılımcılarının altını çizdiği bildiriler şunlardır.
Japonya: Bilindiği üzere Kobe kentinde 1995 yılında yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem (Büyük Hanşin Depremi) sırasında ve sonrasında çıkan yangınlar ölü sayısını arttırmıştı. Bu afetten ders alan bilim adamları tarafından Kyomizu Dünya Mirasında benzer olası bir yangın afetinin azaltılması için planlanan Çevresel Su Temin Sistemi ve alınan önlemler sunuldu.
Sırbistan: 2004’de çıkan üç günlük silahlı çatışmada tahrip edilen Bayraklı camii, 7000 kitaplı kütüphane ve 30 kilise anlatıldı.
İtalya: