2017 - Mayıs

02 Mayıs 2017 İstanbul /TÜRKİYE , "KAPASİTE GELİŞTİRME - SEMİNER": Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi  (FSMU) Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi ( KURAM)  2017 Bahar Dönemi Seminerlerinde sunum yapmak üzere KUMID davet edildi. 

KURAM Müdürü Yüksek Mühendis-Mimar Ömer DABANLI’nın açılış konuşmasının ardından  KUMID Yönetim Kurulu Başkanı Saadet GÜNER “UNESCO Kültür Mirasını Koruma El Kitapları” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. KUMID, Yönetim Kurulu Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Fatma Banu ÇAKAN katılımcılardan gelen sorulara akademik açıklamalar getirdi. Üniversite  ve KURAM’ın  kütüphanesi için KURAM Müdürü  Yüksek Mühendis-Mimar Ömer DABANLI’ya  “UNESCO Kültür Mirasını Koruma El Kitapları” takdim edildi. Gönüllü katılımı için sayın üyemiz  Aytaç GÜNER'e  ve yoğun ilgileri nedeniyle FSMU öğrencilerine teşekkür ederiz.                       

09 Mayıs 2017, İstanbul  / TÜRKİYE, "AVRUPA GÜNÜ – KUMID":  9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle Fransız Sarayında , Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenecek olan ve Büyükelçi Christian BERGER’in evsahipliği yapacağı etkinliğe KUMID Yönetim Kurulu Başkanı Saadet GÜNER davet edildi.
12 Mayıs 2017; Batman /TÜRKİYE "GELECEK İÇİN GÜNÜ BELGELEMEK- Zeynel Bey Türbesinin Taşınması"   Ilısu Baraj Gölü alanında bulunan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşınarak, baraj gölü alanından çıkarıldı. Türbe, yeni yeri Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildi. Bu taşıma işlemi Sayın Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN (Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi)  video ve fotoğraflarla belgeledi.
  ÖNCESİ 5 Mayıs 2016

21-25 Mayıs 2017, Amman Ürdün:   POLİTİKAYA KATKI - ULUSLARARASI ETKİNLİĞE KATILIM  (STAC 8) 
Sivil Düşün AB Programı Desteği (5813) (*) ile
VIII. Arkeoloji ve Konservasyon’da Bilim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı –STAC8 (Eighth International Conference on Science and Technology in Archaelogy and Conservation-STAC8) i gerçekleştirmek için üç sivil toplum kuruluşu (STK)
  1. Kültürel  Teknolojiler (Cultural Technologies-CULTEC), Amman Ürdün,
  2. Silahlı Çatışmalarda Kültür Mirasının Korunması için Dünya Birliği (World Association for the Protection of the Cultural Heritage in Times of Armed Conflict-WATCH) Roma, İtalya
  3. Kültürel Mirasın Dostları Derneği-KUMID (Friends of Cultural Heritage-FOCUH) İstanbul,Türkiye  
bilimsel ve organizasyon güçlerini birleştirdiler.
  1. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü-UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization-UNESCO),
  2. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi –ICCROM (The International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property-ICCROM)
  3. UNESCO Unite4Heritage
Himayelerinde
  1. Ürdün Turizm ve Eski Eser Bakanlığı ve Eski Eserler Bölümü
  2. Amman Büyükşehir Belediyesi
  3. Foundation El Legado Andalusi, İspanya
  4. Avrupa Komisyonu ARCHMET-Erasmus Mundus Master
desteği ile 21-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında Amman, ÜRDÜN’de STAC8 düzenlendi. 
 
Konferans Programında genel olarak barış döneminde, afetler –silahlı çatışmalar öncesinde, esnasında ve sonrasında kültür mirasının korunmasında kullanılan bilim ve teknolojiler ve risk yönetimi çalışmalarına odaklanıldı.
 
Konferansa 12 ülkeden üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, uluslararası-hükümetler arası kuruluşların temsilcileri katıldı. (İtalya, Ürdün, Türkiye-KUMID, Cezayir, Lübnan, Avusturya, Fransa, İrlanda, İspanya, Portekiz, Gürcistan, Hindistan)
 
Sunumlar Konferansın ilk iki günde tamamlandı. (21-22 Mayıs 2017)
 
5813 Sayılı başvuru kapsamında AB Sivil Düşün Programı desteği ile katılım sağlayan KUMID Üyeleri  Yrd. Doç. Dr. Mahmut AYDIN ve Saadet GÜNER’in  sunumları:
  1. “UNESCO  Kültür Mirasını Koruma El Kitapları: Önleyici Koruma ve Risk Yönetiminde Temel Prensipler”
  2. “Uluslararası Mevzuatlar ve Kültürel Mirasını Koruma”
 KUMID Üyesi  Yrd. Doç.Dr. Mahmut AYDIN ,  Kültürel Miras Yönetimi - Belgeleme" başlıklı oturumda oturum başkanlığını üstlendi. (21.05.2017 /16.00-17.30)
 
23 Mayıs 2017’de ertesi gün düzenlenecek  çalıştaylarda tartışmak üzere UM-RASAS, MADABA, NEBO DAĞI’da inceleme gezisi yapıldı. Alanlarda insani ve doğal tehditlerin yarattığı etkiler ya da iyi uygulama örnekleri tartışmak üzere gözlemlendi, not edildi ve fotoğraflandı.
 
24 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen ilk çalıştayda UM-RASAS, MADABA, NEBO DAĞI inceleme gezisinde not edilen sorunlar, çözüm önerileri ve iyi uygulama örnekleri tartışıldı.
 
“B2B ve Konuşmacıların Sunumu” başlıklı oturumlarda katılımcılar kendilerini, kurumlarını tanıttılar,  proje perspektiflerini anlattılar ve işbirliği-proje ortaklığı araştırdılar. 
 
“Gelecek ’teki Çalışmalar ve Araştırma Köşesi” başlıklı oturumda Ürdün’lü öğrenciler akademisyenlerle buluştu ve gelecekteki yüksek lisans ve doktora eğitimleri için görüş alışverişinde bulundu.
 
25 Mayıs 2017’de UNESCO Genel Direktör, Yardımcısı  Yrd. F. BANDARIN ve Ürdün Turizm ve Eski Eser Bakanının kısa süreli katılımıyla STAC8 Sonuç Bildirgesi (Final Statement) tüm katılımcıların katkılarıyla hazırlandı ve yayınlandı.
Amman Sonuç Bildirgesi için tıklayınız (Türkçe) .


UNESCO Genel Direktör, Yardımcısı  Yrd. F. BANDARIN, E.C.C.O Başkanı, Ürdün Turizm ve Eski Eser Bakanı başta olmak üzere konferans katılımcılarına KUMID'in 2016 yılında Türkçeye kazandırdığı “UNESCO  Kültür Mirasını Koruma El Kitapları" takdim edildi. 
Konferansın Web Sayfası için tıklayınız. 
 

(*)“Bu etkinliğe katılıp bildiri sunulması faaliyeti Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile yürütülmüştür.”
Bu etkinliğin ve bildirinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla “Kültürel Mirasın Dostları Derneği (KUMID) e aittir ve  AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.”

"Bu Web Sitesi Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır" 
"Bu Web Sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Kültürel Mirasın Dostları Derneği'ne (KUMID) aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır"